Sidor

fredag 7 augusti 2009

Fritsla.

Fritsla är en tätort i Marks kommun i Västergötland.
Fritsla ligger i Häggåns dalgång, drygt två mil söder om Borås. Samhället har ca 2 500 invånare och ligger längst norrut i Marks kommun.
Första gången namnet Fritsla förekommer är 1401 när bland andra Erik i Frislom undertecknar ett köpekontrakt för Hjälltorp. Man tror att namnet Frislom är sammansatt av Friska och lo. Friska är ett äldre namn på Häggån eller Häggan som den kallas så sent som på 1800-talet. Friskan kommer från Friski, vilket är Västgötalagens namn på Frisjön. Andra ledet lo betyder strandäng eller äng och ingår till exempel i Oslo och Waterloo. Fritsla skulle alltså betyda strandängarna vid Friskan. Fritsla har stavats på många olika sätt genom åren. På den ekonomiska kartan från 1895 står det faktiskt Frisla vilket stämmer bättre med det dialektala uttalet.
I Kolebäcksugnen framställdes det järn ur bergmalm, troligen i slutet av medeltiden. Hjälltorpsfallet, som är beläget just där Segloravägen med en stenvalvsbro korsar Häggån gav tidigare kraft åt den för sin tid enorma textilfabrik som Lars Johan Wingqvist 1874 anlade vid platsen. Ännu ser man spår av industrin, som i början av 1900-talet gav cirka 900 personer arbete. Företaget L J Wingqvist lever fortfarande kvar i liten skala, och vattenfallet ger faktiskt än i dag kraft åt företagets generatorer. Dessa levererar elektricitet till Sveriges minsta kommersiella elnät. Längs Häggåns västra sida ligger Solänge kvarn som är lämningar av en äldre kvarn driven av Häggåns forsande vatten. I Fritsla finns även den slottslika Villa Bjälbo, som idag används som förskola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar