Sidor

torsdag 6 augusti 2009

Prague. (Tjeckien)


Prag (engelska uttal: / prɑ ː ɡ /; tjeckiska: Praha uttalas [praɦa], är huvudstad och största staden i Tjeckien.
Belägen vid floden Vltava i centrala Böhmen, Prag har den politiska, kulturella och ekonomiska centrum av den tjeckiska staten för mer än 1100 år. Under många årtionden under gotiska och Renaissance epoker, Prag var säte för två heliga romerska kejsarna och därmed också var huvudstad i det Heliga Romerska Riket.
Idag är staden väl är hem för mer än 1,2 miljoner människor, medan dess omnejd beräknas ha en befolkning på över 1,9 miljoner euro.
Sedan 1992 har den omfattande historiska centrum av Prag har tagits med i Unescos förteckning över världen Heritage Sites. . Smeknamn för Prag har inkluderat "mor städer" (Praga mater urbium eller "Praha matka mest" i tjeckiska), "staden en hundra spiror" och "den gyllene staden" Namnet Prag kommer från en gammal slavisk root, Praga, som betyder "Ford", med hänvisning till stadens ursprung vid en korsning av Vltava floden. Exempelvis två Riverside distrikten Warszawa bära namnet Praga också.
Det inhemska namnet på staden, Praha, hör också till den moderna tjeckiska ordet práh, vilket betyder "tröskel": En legendarisk etymologi kopplar namnet på staden med Libuše, profetissa och en hustru mytiska grundare av Přemyslid dynastin. Hon sägs ha beställt "staden som ska byggas där en man hews en tröskel på hans hus."
Tjeckiska "práh", "tröskeln", skall förstås här som att vara i älven, forsar eller katarakt: skärpan som en övergång till en annan flod sida.
Tvärtemot, även om det finns några Weirs dag fanns det inte upptäckts något sådant geologiska tröskel i floden under Prag slott. Alltså några härleda namnet "Phaha" från sten i backen, där den ursprungliga slottet byggdes: "na Praze", den ursprungliga termen för Shale rock (tjeckiska: břidlice). På den tiden fanns skogarna runt slottet på nio backar i den framtida staden: Den Gamla Stan på andra river bank samt Lesser Town under Castle verkade senare
Namnet "Prag" var ursprungligen med anknytning till slottet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar