Sidor

söndag 9 augusti 2009

Gärds Köpinge.

Gärds Köpinge i Kristianstads kommun är en tätort som ligger 9 km söder om Kristianstad. Innan Gärds Köpinge ingick i Kristianstads kommun tillhörde byn Väs kommun som uppgick i Kristianstad 1967. Mellan 1967 och 1974 pågick det i regionen en stor kommunsammanslagning för att bilda det som idag är Kristianstads kommun. Gärds Köpinge ligger vid Vramsån och är en bostadsort med pendling till Kristianstad. Här bor idag knappt 900 personer. Sockennamnet Köpinge tillhör ett av de äldre bebyggelsenamnen i Skåne. Gärds Köpinge är en av Sveriges längsta byar och ursprungligen var det två byar som med tiden har vuxit ihop till en.
Orten har skolverksamhet upp till årskurs fem samt förskola. Efter årskurs fem fortsätter eleverna på Slättängsskolan.
Vramsån delar byn i två hälfter. Över ån leder en äldre stenvalvsbro från slutet av 1800-talet. 1901-02 drogs järnvägslinjen från Everöd till Kristianstad genom Gärds Köpinge. I samband med detta fick byn, som då bara hette Köpinge, prefixet Gärds för att kunna skilja samhället från andra skånska orter med samma namn. Banan lades ut strax väster om byn och en av stationssamhällen präglad bebyggelse växte upp. De goda transportmöjligheterna och tillgången på råvaror gynnade tillkomsten av vissa jordbruksinriktade industrier, liksom det numera nedlagda bränneriet.
Förr var Gärds Köpinge en brännvinsort med flera brännerier i byn. Idag finns inga brännerier kvar men V & S Absolut Spirits bränneri i Nöbbelöv ligger bara ett par kilometer från Gärds Köpinge.
Gärds Köpinge IF grundades 1931 och bedriver idag verksamhet i form av fotboll, bordtennis, innebandy och gymnastik. Här finns även Gärds Härads folkdanslag och Gärds Köpinge Brevduveklubb. I byn finns en livaktig villaförening som anordnar aktiviteter för ortens villaägare.
Kyrkan är belägen på södra sidan av Vramsån. De äldsta delarna i byns kyrka härstammar från 1100-talet. I taket finns medeltida målningar av den kände Vittskövlemästaren, en senmedeltida kyrkmålare verksam i Skåne under 1400-talets andra hälft. Dessa målningar togs fram i samband med en renovering i slutet av 1800-talet. Det breda västtornet är karaktäristiskt för medeltidskyrkorna. På traditionell tomt vid kyrkan ligger prästgården.
Medlemmarna i det kända dansbandet Lasse Stefanz kommer ursprungligen från Gärds Köpinge där de började spela tillsamman i tidiga tonåren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar