Sidor

onsdag 19 augusti 2009

Hørsholm. (Danmark)

I Hørsholm fanns redan på medeltiden en borg som runt år 1600 ersattes av ett kungligt jaktslott. 1744 stod det sista slottet klart, det fick namnet Hirschholm Slot och var ritat av Laurids de Turah.

Det var kung Christian 6s och drottning Sophie Magdalenes sommarslott.

Christian 6 (eller VI, danska kungars nummer skrivs med romerska siffror) dog redan 1746.

Det blev därefter drottningens slott till hennes död 1770. Får man tro danska historiker, så var detta ett av Europas vackraste slott och kallades Nordens Versailles. Desto mer anmärkningsvärt som slottet hade byggts i ett rasande snabbt tempo. På det närbelägna Hørsholm Egns Museum kan man se flera välgjorda modeller av slotten. Här finns också skrifter om Struensee. Struensee var hovläkare av tysk börd och kom i praktiken att ha enväldig makt över det danska riket 1770-1772, detta sedan kung Christian 7:e blivit skvatt galen.

Bland Struensees många reformer fanns att minska adelns privilegier, minska de livegna böndernas påtvungna arbete på adelns gårdar, avskaffande av tortyr, införande av tryckfrihet och gatunummer på hus. Han la även rabarber på den unga och olyckliga drottning Caroline Mathilde. Det var från Hørsholm som Struensee regerade över sitt land, sin kung och sin drottning. Och det var på detta slott som drottningen födde ett barn som alla menade att Struensee var far till.

Struensees enmansrevolution fick ett brant slut. Adeln och hovet slog tillbaka. Struensee och hans gode vän Brandt avrättades med medeltida bestialiskla metoder, den arma drottningen skickades till ett tyskt slott där hon dog få år senare och alla reformer annulerades.Efter Struensees avrättning 1772 förföll slottet snabbt i brist på underhåll och säkert på grund av att det var dåligt pålat i den sanka marken. 1812 var det rivet.

Elva år senare byggdes den kyrka, Hørsholms Kirke, som än idag står på platsen för slottets borggård. I slottets park hade det en gång funnits nästan femtio fontäner. 1913 satte man en fontän vid slottssjöns södra strand omgiven av sex cementpelare i vilka man hade gjutit in fragment av skulpturer från Hirschholms slott - det ser lite kitschigt ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar