Sidor

måndag 10 augusti 2009

Kållered.

Kållered är en tätort, kommundel och församling i Mölndals kommun. Kållered var tidigare en egen kommun, men uppgick i Mölndals kommun vid kommunreformen 1971. Beläget på gränsen till Halland har Kållered många gränsstenar.

Här samlades man också för förhandlingar med danskarna vid Flabäck. Namnet Kållered förekommer i de skriftliga källorna från 1421, då i namnformen Kolarid, vidare Kollarudh 1447, Kolleridt 1550 och Kålleredz 1679. Betydelsen anses oklar men den förhärskande teorin är att förleden Kålle- kommer av (eventuellt mans-) namnet Kolle som i Kal; den som är utan hår eller plats, kulle (fornnordiska: kolle)

Orten var en lantbruksbygd, men nu dominerar stora köpcentrum i västra Kållered, som K-Center och EkenCenter. Här finns också ett IKEA-varuhus.
Det finns också ett stort antal stormarknader. Bland annat El-giganten, OnOff, och Coop forum har stora affärer där. Kommunikationerna består av E6/E20 som delar orten i en östlig och en västlig del. Västkustbanan trafikeras sedan 1992 av pendeltåg Göteborg-Kungsbacka. Pendeltågen avses förlängas till Frillesås eller Varberg. Stationen heter "Kållered Station" och här går under rusningstrafik tåg åt varje riktning var 15:e minut.

Det finns också en större busshållplats med åtta stationer med anslutning till pendelstationen. Här ifrån går bussar till Mölndal, Göteborg, och många fler ställen. Det finns också en cykelbana som leder till Göteborg, om man vill cykla istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar