Sidor

måndag 10 augusti 2009

Hemkokta kräftor.

Ingredienser
Antal 1 kilo
Kräftor (levande)
1,0 kilo
Lag:
Vatten till kokning
2,5 liter
Dillkronor
10,0 styck
Salt till kokning
1,0 dl Strösocker
1,0 tsk Anis (hel)
1,0 tsk Salt

Tillbehör:
Vitt matbröd
Hårt bröd
Smör el. margarin
Kryddost (31% fett)
Hårdost (lagrad)

Tillagning
Kontrollera att alla kräftor är levande. Sträck ut stjärten och knacka på skalet. Stjärten skall då hastigt böjas in.
Skölj kräftorna noga i kallt vatten.
Koka upp vatten, salt, socker, dillkronor och anis.

Låt koka 5-10 minuter.Lägg ner kräftorna i det häftigt kokande vattnet.

Koka i omgångar om större mängder.

Koka 8-10 min på högsta värme från det att vattnet på nytt kokat upp.
Stjälp upp kräftor och lag i en hink och låt kräftorna kallna i kylskåp, helst över natt. Eller ställ hinken i kallt vatten.
Ta bort dillkvistarna. Lägg upp på fat. Garnera med färska dillkronor. Servera bröd och ost till. Kryddost är klassiskt.
Kommentar
Kräftor kan frysas i sitt spad. Bör tinas långsamt i kylskåp. Kokta kräftor kan sparas i kylskåp ett par, tre dagar. Ta inte i kräftor som skall sparas med fingrarna utan använd ren tång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar