Sidor

onsdag 26 augusti 2009

Löksoppa med riven ost/ Frukttallrik med ost- och paprikasmörgås.

Löksoppa med riven ost
(4 port.)
2 gula lökar
2 röda lökar
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
8 dl vatten
2 buljongtärningar
Koncentrerad kött- eller grönsaksfond
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
Salt och vitpeppar
1 dl hackad
persilja
1 dl riven ost,
gärna lagrad sort,
till exempel prästost.
2 dl krutonger
(gör själv genom att rosta bröd i lite olivolja i het stekpanna, eller köp färdiga.)
1. Skala och skiva löken.
2. Fräs löken långsamt i smör på medelvärme tills den blir gyllenbrun och mjuk, strö över vetemjölet och låt det fräsa med.
3. Tillsätt vitt vin, vatten, buljong eller fond och kryddorna.
4. Låt soppan sjuda på svag värme under lock i ca 10–15 minuter eller tills löken känns mjuk och soppan är simmig.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Häll upp i portionsskålar, strö över persilja, toppa med riven ost. Servera krutonger till.

Frukttallrik med ost- och paprikasmörgås
(1 port.)
1 klyfta honungsmelon, ca 150 g
1 apelsin
1 dl hallon
5 valnötter
Rågbröd
Bregott
Ost
Paprika
Kaffe/te
1. Skala melon och apelsin, skär frukten i bitar och lägg upp på tallrik. Strö över hallon och valnötter.
2. Gör en ostsmörgås med mycket paprika på.
3. Brygg kaffe eller te.
– servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar