Sidor

tisdag 18 augusti 2009

Mariefred.


Mariefred är en liten stad i Södermanland och en tätort i Strängnäs kommun belägen vid Mälaren, cirka 6 mil väster om Stockholm. Bebyggelsen domineras av trähus. Mariefreds historia går tillbaka till 1370-talet då Bo Jonsson Grip lät bygga en borg på en udde, Gripsholm, som efter flera utbyggnader senare blev det kungliga Gripsholms slott under Gustav Vasa på 1530-talet.
Själva namnet Mariefred kan tillskrivas ett kloster som kartusianermunkar började uppföra 1493 och låg där nuvarande kyrkan ligger. Klostret hade namnet Pax Mariae, som betyder "Marias fred" och bebyggelsen runt omkring fick så namnet Mariefred.
Mariefred fick stadsrättigheter 1605 av Karl IX och 12 juni är stadens födelsedag. Den gamla stadskärnan, ett riksintresse i slottets skugga, är den största attraktionen. Den har fortfarande samma plan som på en karta från 1759. Entrén till staden ligger vid den gamla stadsporten/tullporten där stadens huvudgata leder rakt ned mot vattnet. Där den tidigare Stadsbron låg ligger nu restaurangen Strand. Mariefred har filmats många gånger i film- och tv-sammanhang. TV-serien Livet i Fagervik filmades delvis i centrala Mariefred och filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok Kajsa Kavat gjordes i den gamla stadskärnan.
I Gripsholms slott finns Statens porträttsamling och mer konst finns i Gripsholms gamla kungsladugård. Där ligger sedan 1996 Grafikens Hus, som är ett internationellt centrum för den grafiska konsten. Grafikens hus är också platsen för utdelandet av Tucholskypriset. Den tyske författaren Kurt Tucholsky är begraven på Mariefreds kyrkogård.
Ovanför Grafikens hus finns en ruin av Kärnbo kyrka.
I Mariefred finns även Östra Södermanlands Järnväg, som är en av Sveriges minsta (spårvidd 600 millimeter) museijärnvägar med persontrafik. Den tillkom 1964 sedan den normalspåriga linjen till Läggesta, som öppnades 1895, hade lagts ned. Under maj-september kan man köpa biljett och resa med ångtåg på järnvägen mellan Mariefred och Läggesta.
Ångfartyget S/S Mariefred, populärt kallad Maja, trafikerar sedan 1903 rutten Stockholm-Mariefred.
Mariefred har Sveriges äldsta värdshus från 1609 med utsikt över Mälaren och Gripsholms slott. Olika aktiviteter anordnas ofta på slottet, bland annat den årligen återkommande Musik på Gripsholm.
En sevärdhet är också hembygdsföreningen Callanderska gården, ett sekelskifteshem inrymt i en färgargård från mitten av 1700-talet.
Vid Mariefreds västliga utkant ligger Hjorthagen. Det är ett inhängnat område med gamla ekar och fritt strövande hjortar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar