Sidor

söndag 16 augusti 2009

Moussetårta med whiskysmak.

Ingredienser 8 bitar.
Botten:
100 g smör
2 st ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
0,5 dl kakao

Chokladmousse:
2 msk whisky
2 msk strösocker
1 dl kesella
100 g mörk choklad
2 dl vispgrädde

Garnering:
strimlad mörk choklad
blåbär
Tillagning
En chokladtårta med vuxensmak. Hela tårtan går bra att göra dagen före. Vill du förbereda ännu längre i förväg kan den färdiggräddade bottnen frysas, så behöver du bara bre den goda chokladmoussen över tårtan inför festen.
1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och kakao och rör ner det i äggsmeten. Rör ner smöret.

3. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen 25–30 minuter. Ta ut kakan och låt den kallna. Diska formens kant och sätt tillbaka den runt kakan.

4. Moussen: Rör whisky och socker tills sockret löst sig. Blanda i kesella. Smält chokladen över vattenbad och rör ner den.

5. Vispa grädden och vänd ner den i smeten, i ett par omgångar.

6. Bred moussen i ett tjockt lager över chokladkakan. Ställ tårtan i kylen minst 1 timme. Garnera med strimlad choklad och blåbär

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar