Sidor

söndag 16 augusti 2009

Storfors.


Storfors är en tätort i Värmland. Den är också centralort i Storfors kommun. Inlandsbanan och riksväg 26 går förbi orten. Skolorna i Storfors heter Kroppaskolan (förskolan - årskurs 3) och Vargbroskolan (årskurs 4-9). I Storfors finns en sporthall, färdigställd 1998, då den ansågs vara en av de bättre i Värmland. I centralorten finns två matbutiker, Konsum och Ica. Orten har pizzerior och ett systembolag samt en "Hemma" butik. Det finns 2 cirkulationsplatser i Storfors, båda ligger på riksväg 26. Det finns både tandläkare och vårdcentral i Storfors.
1950 bröts en del av Kroppa landskommun ut och bildade Storfors köping. Vid kommunreformen 1952 bildades av kommunerna Bjurtjärn och Lungsund den nya storkommunen Ullvättern. Köpingen förblev oförändrad fram till 1967, då Ullvättern gick upp i Storfors. Ombildning till Storfors kommun skedde vid införandet av enhetlig kommuntyp 1971. Samtidigt gick återstoden av Kroppa upp i Filipstads kommun. Blasonering: I fält av guld två röda tänger för lancashiresmide, den högra störtad, överlagda med en delad, av silver och svart genom styckande skuror spetsrutad bjälke.
Motivet i sköldens mitt, den så kallade spetrsutade bjälken, kommer från släkten Linroths vapen. Detta då släkten hade stor betydelse för bruksindustrin, på vilken även tängerna anspelar. Vapnet komponerades av Riksheraldikerämbetet och fastställdes för Storfors köping 1949. Det registrerades för Storfors kommun i PRV 1974. Även Ullvättern hade ett vapen, från 1955, vars giltighet upphörde vid sammanläggningen 1967.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar