Sidor

söndag 16 augusti 2009

Svårt år för kungsörnar.


2009 blir ett mycket svårt år för landets kungsörnar. Den sena våren och framför allt bristen på gnagare tros ligga bakom kollapsen, det verkar som att sorken spelar stor roll i nedgången. När den försvinner tycks allt annat följa efter.Det har aldrig varit ett så dåligt år som detta. Hittills har ornitologerna bara hittat tio ungar i Västerbotten, av vilka en har dött. Det kan jämföras med fjolårets 82 och normalårets runt 50 ungar.
I Sverige finns 500 kungsörnspar och i Västerbotten finns ungefär 150 kända revir.
Kungsörnen är en av sveriges största fåglar men är något mindre än havsörnen. Den kan mäta 2,5meter mellan vingspetsarna. Kungsörnen är en flyttfågel men dom kungsörnar som är gammla stannar oftast kvar i häckningstrakten. I sverige är antalet ca 380 etablerade par och största antalet finns i övre skogslandet men dom finns även på Gotland. I Kiruna uppgår antalet ca 35 par.
Kungsörnsboet är mycket stort och byggt av grenar och kvistar. Bona byggs oftast i toppen av någon grov gammal tall eller på en klipphylla.
Ruvningen av ägg varar i 44 dagar och båda föräldrarna hjälps åt med den. Till en början är det föräldrarna som matar ungarna, men efter 2,5 månader är dom flygfärdiga. Vanligtvis överlever bara en av ungarna, den andra dör av svält. Kungsörnen kan upptäcka sina byten på marken från en mycket hög höjd. Födan brukar bestå av mindre däggdjur som harar, ripor och råttor. Den kan lyfta byten som väger 4-5kg.
Fast det är mycket som hotar kungsörnens överlevnad som t ex förföljelse, boplundring, illegal jakt och kollision med luftledningar, så var rädd om denna mäktiga fågel,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar