Sidor

fredag 18 september 2009

Derby, (Storbritannien)

Derby (uttalat "daa-bi" /dˈɑːbɪ/) är en stad i Östra Midlands, England, belägen vid floden Derwent och med omkring 233 700 invånare. Derby är den artonde största staden i England.
Staden är framför allt känd för sin porslinsindustri. Här finns det som i branschen anses som världens förnämsta porslinstillverkare: The Royal Crown Derby Porcelain Company, Royal Crown Derby i dagligt tal. De har gjort serviser till många av världens kungahus och till Shahen av Iran bland annat. Alla deras beställningsserviser är handmålade och av bästa möjliga porslinskvalitet, benporslin. Benporslin innehåller malda benrester från djur, företrädesvis kor. Benporslin är mycket ovanligt idag. Royal Crown Derby är också en av de allra äldsta porslinsfabrikerna i världen och firar 250 år 2010.
Sedan några år finns också deras andrasortering till försäljning men förr slogs allt defekt gods sönder och bara prima varor fick lämna fabriken. Prima gods säljs endast via återförsäljare.
På fabriken, som är känd bland samlare i hela världen, finns ett besökscenter. Dessutom anordnas guidade turer i fabriken där kvinnorna som handmålar varje liten detalj på ibland meterhöga vaser kan beskådas och beundras. Dekoren målas innan bränning till skillnad från mycket billigt porslin där den läggs på efteråt. Görs dekorationen innan bränning får den en helt överlägsen hållbarhet och slitstyrka.
Staden är hemort för mikrobryggeriet Brunswick Brewery Ltd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar