Sidor

fredag 18 september 2009

Svarta handen.

I början av 1900-talet ville många folkslag som talade samma språk, och hade samma religion förenas till en stat, då de sett vilken framgång det haft i Tysklands och Italiens förenade stater på 1800-talet. De ville både kulturellt, ekonomiskt och politiskt få de slaviska folken närmare varandra. De ville förena då alla pratade tyska. Det skulle bli en stat. Det kvittade om man var proletär (fattig löntagare) eller rik medborgare. Det blev dock inte alldeles så lätt för det fick politiska följder.
Man misstrodde varandra och stämningen stormakterna emellan började bli dåligt även att det varit fred mellan dem i 40 år. Länderna det handlade om var Frankrike och Tyskland, där Tyskland var det största industrilandet. Tyskland försökte få hjälp av Österrike-Ungern och Italien i den sk ”trippelalliansen”.
Det var då den nationalistiska orginisationen kom till, Enhet eller döden, eller som folket kallde den, Svarta handen. Sällskapet bildades 1911 och var en underjordisk efterföljare till en organisation som bildades tre år tidigare.Dena organisation kämpade för att Bosniens anslutning till Serbien skulle bli fullständig.
Den 28 juni 1914 besökte tronföljaren till Österrike-Ungern, och hans fru, Sarajevo som är Bosniens huvudstad. De utsattes för två mordsförsök, det ena var en bomb kastad av Nedelikov Gabrinovitj. Men han skadade bara bilen som de åkte i samt lite lätta skador på paret. Han greps omedelbart efter mordförsöket.
Kort därefter passerade Franz Ferdinand och hans fru i sin bil förbi den unge studenten Gavrilo Princip, även han var medlem i Svarta handen (bara 19 år). Gavrilo rusar ut framför bilen med en pistol i handen. Han skjuter två skott. Båda var avsedda för Franz Ferdinand men både han och hans fru dör. Gavrilo var en dålig skytt. Gavrilo grips direkt och slängs i fängelse. Det var de två skotten i Sarajevo som utlöste 1:a världskriget
En månad senare efter detta mord förklarade Österrike-Ungern krig mot Serbien, där Ryssland stod på Serbiens sida. Det tog inte lång tid förrän stormakterna var i fullt krig mot varandra. Detta kallas ” Den svarta veckan”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar