Sidor

torsdag 24 september 2009

Joensuu. (Östra Finland)

Genom en port av trä ser man Joensuu torg.

I bakgrunden ser man Frihetsparken och längre bort Stadhusets torn, vars höjd är 36 meter.

Joensuu är en stad, kommun och landskapscentrum i landskapet Norra Karelen i Östra Finlands län. Joensuu har cirka 72 000 invånare och en yta på 1312,1 km². Joensuu är enspråkigt finskt.
Stadens namn betyder Älvmynningen. Stadens gamla svenska namn är Åminne, som är finlandssvenska för "åmynning". År 1969 fick Joensuu en högskola, som år 1984 blev Joensuu universitet.

Den 1 januari 2005 slogs Joensuu stad samman med Kiihtelysvaara och Tuupovaara förutvarande kommuner. Den 1 januari 2009 slogs Joensuu stad samman med Pyhäselkä och Eno förutvarande kommuner. Där stadens centrum kom att ligga låg det forna Karelska jägarregementets sommarexercisplats 1790–1809. Joensuu grundlades år 1848 på västra stranden av Pielis älv, till främjande av norra Karelens handel och ekonomiska liv. Staden uppfördes efter en regelbunden plan med breda, raka gator. Längs älvens strand anlades esplanader med alléer av stora björkar, varigenom hamnpartiet med Pielis kanals nedersta sluss gjorde ett prydligt intryck; därifrån gick även den stora bron över älven till dess östra strand.

Kring sekelskiftet 1900 var handeln betydande, särskilt exporten av trävaror och mejeri- och köttprodukter. I staden fanns då ett lyceum uppförd 1894 efter ritningar av Theodor Decker, en sexklassig privat flickskola, en lägre hantverksskola, navigationsskola, samt en väv- och handarbeteskola.
Stadskyrkan uppfördes 1903, med sina tre torn efter ritningar av Josef Stenbäck. Joensuu kom med tiden att behålla sin position som en livlig utbildnings- och handelsstad, och har dessutom blivit en viktig knutpunkt för flera landsvägar, flyg- och järnvägslinjer, samt vattenleder. De senare sammanstrålade i stadens hamnområde vid älven. Joensuu spelar en väsentlig roll i Finlands kulturliv, som vårdare av kalevalakulturens traditioner. Den karelska kulturtraditionen bevaras bland annat i Norra Karelens museum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar