Sidor

måndag 28 september 2009

Kirkkonummi.- Kyrkslätt (södra Finland)

Kyrkslätt (finska uttal: [Kirk ː o ˌ num ː i], svenska: Kyrkslätt, uttalas [tɕyrkslɛt]) är en kommun med 36.266 invånare (30 juni 2009) i södra Finland. Den bokstavliga betydelsen av orden "Kyrkslätt" och "Kyrkslätt" på engelska är "kyrkan Moor".
Kommunen är belägen strax utanför huvudstadsregionen, som gränsar till staden Esbo i öster. Andra närliggande kommuner är Vichtis och Sjundeå. Avståndet från kommunala centrum till centrala Helsingfors är cirka 30 km (20 mi). Kyrkslätt har också utmärkta tåg och förbindelser buss till andra delar av huvudstadsregionen, och många av dess invånare pendlar dagligen till Helsingfors. Kommunen täcker ett område på 1,016.01 kvadratkilometer (392,28 ²) varav 649,93 km 2 (250,94 ²) är vatten. Den befolkningstäthet är 99,07 invånare per kvadratkilometer (256,6 hektar). Under de senaste åren har Kyrkslätt inför den högsta befolkningstillväxten i landet, över 3% per år.
Större befolkningscentra i Kyrkslätt omfatta kommunala centrum, Masala, Veikkola, Kantvik och Obbnäs Naval kasernområdet. Utöver dessa finns det dussintals mindre byar. Geografiskt har Kyrkslätt två berömda halvöar, nämligen Porkala och Obbnäs, den senare som rymmer en stor finsk flottbas. Porkala också på en av de viktigaste vägarna bird migration i Östersjön regionen. Additionally, Dessutom har Kyrkslätt en stor central slätter område, genom vilket en järnväg går från Helsingfors till Åbo samt omfattande områden sjö, där mycket är helt orörd vildmark. Kyrkslätt har varit befolkad från stenåldern till nutid, vilket framgår av den allra första stenåldern grottmålningar funna i Finland som är beläget vid sjön Vitträsk i centrala sjöområdet i Kyrkslätt. Övrigt fann man målningar av den kända finska kompositören Jean Sibelius själv. Den södra delen av kommunen utarrenderade till Sovjetunionen mellan 1945 och 1956 för att användas som en marinbas som en del av fredsavtalet som gjorde slut på fientligheterna mellan Sovjetunionen och Finland under andra världskriget. Tecken på den här gången innehåller betongbunkrar, andra befästningar och resterna av en flygbas.
Andra sevärdheter som finns i Kyrkslätt innehålla medeltida stenkyrkan i kommunens centrum, träkyrkan i byn Haapajärvi samt Hvitträsk herrgården designad av tre av de mest kända finska arkitekter någonsin - Eliel Saarinen, Herman Gesellius och Armas Lindgren .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar