Sidor

onsdag 16 september 2009

Krokom.

Krokom är en tätort i Jämtland och centralort i Krokoms kommun, Jämtlands län. Ortnamnet (1437 skrivet i Krokom) är ursprungligen ett bynamn. Namnet är en dativpluralform av krok 'krök'. Ändelsen "-om" är jämtskans dativform för svenska "-arna", så direktöversatt betyder Krokom "Krökarna". Den sakliga grunden för namnet är däremot omdiskuterad. Det kan vara nära till hands att söka förklaringen i den ”omkrok” Indalsälven gör där dagens tätort Krokokm ligger. Men det är ju bara en enda krök och alltså kan man där inte förklara flertalsändelsen -om. Indalsälven gör inga krökar där ortnamnet Krokom hämtar sitt ursprung, nämligen i Krokomsbygden söder om Indalsälven i det som i dag heter Kroksgård.
Innan järnvägens dragning genom Krokom 1882 fanns enstaka bebyggelse samt någon sommarvall. Området hette då Broddtorpet efter det torp som låg där på den större byn Hissmons marker. Över älven gick en repfärja och färjekarlen bodde på den södra sidan om älven vid Nyheden innan broarna byggdes.
I slutet av 1960-talet startades byggnationer av ett flertal hyreshus i Krokom. De sista 2 husen byggdes i mitten av 1980-talet.
Krokoms kommun bildades i början av 1970-talet då ett flertal mindre kommuner slogs samman. I samband med det så byggdes det nya förvaltningshuset i Krokom samt att centrum som det ser ut idag skapades. Det tidigare centrumet låg tidigare på andra sidan järnvägen ned mot Krokomsviken.
I början av 1990-talet byggdes en ny bilbro över älven då den gamla var fallfärdig och enkelriktad.
1995 riskerade den nya bron samt järnvägsbron att dras ned i älven under den stora översvämningen som rådde under våren. Samhället, som ligger ca 20 km nordväst om Östersund utmed Europaväg 14, är en arbetspendlingsort till Östersund. Den dominerande arbetsgivaren i Krokom är Krokoms kommun och Jämtlands läns landsting, men även viss små- och medelstor industri finns. Tidigare fanns en stor massafabrik i Hissmofors (Hissmofors AB/NCB) som ingår i Krokoms tätort. Den lades dock ned 1978.
Kommunhuset byggdes i början av 1970-talet i samband med kommunsammanslagningen. Huset rymmer en stor del av kommunens administrativa verksamhet samt Krokomsbostäder AB's administration. Huset är byggt i 3 våningar och har en inre gård i anslutning till matsalen. Under årens lopp har dock de kommunala verksamheterna vuxit så det råder nu utrymmesbrist för förvaltningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar