Sidor

tisdag 22 september 2009

Lemland. (Åland)

Lemland är en kommun i landskapet Åland. Lemland ligger på fasta Åland och gränsar till Mariehamn, Jomala och Lumparland. Lemland har 1 662 invånare (2004) och har en yta på 112,31 km².

I kommunen finns byarna Bengtsböle,Bistorp (med naturreservatet Bistorp Stenåkrar), Flaka, Granboda, Haddnäs, Hellestorp, Knutsboda, Prestgården, Rörstorp,Vessingsboda och Västeränga. Här finns också bergen Bläsan, Lemböte Bläsan, naturreservaten Bistorp Stenåkrar, Herröskatan, öarna Ledskär (med fyr), Lilla Båtskär (med fyr, tidigare även lotsstation), Rödhamn (med naturhamn), viken Flakaviken samt farledssundet Ledsund.

Dessutom finns i Lemland två enstaka hemman. BJÖRKLUND är ett litet enstaka hemman vars mark i huvudsak ägs av Lemland-Lumparlands församling varför detta enstaka hemman i stort sett kan anses höra till Prestgården. Det andra enstaka hemmandet är STACKSKÄR, vilket är ett av Ålands största enstaka hemman. Skärgårdshemmandet STACKSKÄR består av flera öar i Lemlands södra skärgård.

Huvudön heter Stackskär och är belägen strax nordväst om Rödhamn, men det är på holmarna Kuggholma, Rönnskär och Idskär som fast bosättning funnits - så sent som fram till 1998 då Mildred Lindqvist flyttade i land från Kuggholma. Därefter finns fast bosättning på Stackskär endast på Grillskär som tillhör Stackskär trots att det fysiskt sätt idag utgör en del av Herrön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar