Sidor

tisdag 22 september 2009

Florence. (Italien)

Florens (Italien: Firenze, uttalas [firɛntse]; gamla italienska: Fiorenza, latin: Florentia) är huvudstad stad i italienska regionen i Toscana och i provinsen Florens.Det är den folkrikaste staden i Toscana och har en befolkning på 367.569 (1.500.000 huvudstadsregionen).
Staden ligger vid floden Arno och är känt för sin historia och dess betydelse i medeltiden och under renässansen, i synnerhet för sin konst och arkitektur. Ett centrum för medeltida europeisk handel och finansiering, är staden ofta som föddes den italienska renässansen, i själva verket har det kallats för Aten på medeltiden. Det var långt under de facto regeln av Medici familjen . Från 1865 till 1870 var staden även huvudstad i kungariket Italien.
Den historiska stadskärnan i Florens fortsätter att locka miljontals turister varje år och förklarades som världsarv av Unesco 1982. Florens grundades ursprungligen av Julius Caesar i 59 f.Kr. som en lösning för sin veteran soldater. Det hette Florentia ( "den blomstrande") och byggt i stil med en militärförläggning med de största gatorna, Cardo och decumanus och skär varandra i den nuvarande Piazza della Repubblica. Belägen vid Via Cassia, den viktigaste vägen mellan Rom och norr, och i den bördiga dalen Arno blev uppgörelsen snabbt ett viktigt handelscentrum. Kejsaren Diocletianus sägs ha gjort Florentia säte för en biskop gång i början av 4: e århundradet e.Kr., men detta verkar omöjligt att Diocletion var en anmärkningsvärd förföljare av kristna. I de följande två århundradena, upplevde staden turbulenta perioder av Ostrogoternas regel, då staden stördes ofta av krig mellan ostrogoterna och bysantinerna, som kan ha orsakat befolkningen falla till så få som 1000 personer. Peace returneras enligt Lombard regel i 6th seklet. Erövrade av Karl den store år 774, blev Florens del av hertigdömet Toscana, med Lucca som kapital. Befolkningen började växa igen och handel blomstrade. I 854, förenades Florens och Fiesole i ett län.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar