Sidor

torsdag 3 september 2009

Orkanger.(Orkdal, Norge)

Orkanger är en liten stad i kommunen Orkdal, Norge, som ligger vid spetsen av Orkdalsfjorden. Kombinerat med Fannrem det utgör den största staden i Sør-Trøndelag län utanför Trondheim, länet kapital. Orkanger är Orkdal politiska och kommersiella centrum.
Det omgivande området var tidigare en egen kommun, som var skild från Orkdal den 1 juli, 1920 men återförenades 1 januari, 1963. Strax norr om Orkanger lägger hamn i Thamshavn. Fram till 1974 Orkanger hade en station på Thamshavnbanen järnvägen, och mellan 1908 och 1949 fanns en Ångfartyget tjänst till Trondheim med D / S Orkla
"Orkanger" består av "Ork", som härrör från Orkelsjøen (Orkel sjö) där floden Orkla går, och "vrede" på fornnordiska betyder "smal (fjord)". Under 1920 var Ørkedalens kommun uppdelat på 3: Orkedalsøra upp till Bårdshaug, Midtbygda och omfattas. Så småningom fick Midtbygda namn Orkdal med Fannrem som centrum, var Øverbygd att Orkland.
Det var mycket diskussion om namnändring till Orkedalsøren. Forslag som «Orkang», Förslag att "Orkanger", "Thamshavn", "Orkstad" och "Njardarvik" publicerades. som etter en runde i herredstyret ble til «Orkanger». Richter från Orkedalsøren föreslog "Orkangr, som efter en runda herredstyret var attDet fanns 18 röster för "Orkanger", och 4 röster för "Orkanger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar