Sidor

torsdag 3 september 2009

Varnhem.

Varnhem, tätort belägen 13 kilometer öster om Skara i Skara kommun, Västergötland (Västra Götalands län).
Varnhem är platsen för den äldsta kända stenkyrkan i Sverige utanför Skåne, uppförd senast under 1040-talet. På platsen finns även en kristen begravningplats som togs i bruk under slutet av 800-talet. Skeletten är i mycket bra skick tack vare bra markförhållanden. Männen som ligger begravda på den södra sidan av kyrkan är storväxta, de flesta är över 190 centimeter. Utgrävningarna avslutades den 29 september 2007, och sista delen av utgrävningarna koncentrerades till den norra sidan av kyrkan där kvinnorna ligger. Flertalet av männen har med sig dolkar och brynen i gravarna.1148 etablerade cisterciensorden Varnhems kloster på orten, inte långt från den gamla kyrkan. Varnhems klosterkyrka, som ersatte den äldre kyrkan, används i dag som vanlig kyrka.
Birger jarl med familj ligger begravda i Varnhems klosterkyrka efter uppgift av en arkeologisk undersökning som var klar sensommaren 2007. Den 21 maj 1979 skulle brandkåren på uppdrag bränna ner en gammal ladugård. Men häftiga vindar gjorde att elden spred sig och 21 byggnader i samhället brann ned. Inga människor skadades fysiskt i branden, men ett hundratal grisar brann inne.
Än i dag förekommer felaktiga uppgifter om att det handlade om en övning från brandkårens sida, men arbetet utfördes på uppdrag och mot betalning av ägaren till ladugården som ett extraknäck för brandmännen. Närvarande var tre brandmän som arbetade på sin fritid samt vice brandchefen i Skara som var i tjänst.
Rykten talar om att många mer eller mindre rivningsfärdiga byggnader långt från de övriga bränderna på något mystiskt sätt antändes denna dag men övrig närliggande bebyggelse inte drabbades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar