Sidor

fredag 4 september 2009

Oulu./Uleåborg. (Oulu Uleåborg) Finland

Uleåborg (uttalas; : Finland. Uleåborg [ʉ ː leɔ ˌ bɔrj], bokstavligen "Ule älv fort") är en stad och kommun med 137.370 invånare (30 juni 2009) i provinsen i Uleåborg och regionen i norra Österbotten i Finland.

Det är den största staden i norra Finland och den sjätte största staden i landet. Den Befolkningstillväxten är nästan jämförbar med den i huvudstadsregionen. Uleåborg har en namne i USA (Oulu, Wisconsin, som är en by med en befolkning på cirka 540).

Uleåborg grundades på April 8, 1605 av kung Charles IX av Sverige mitt emot fästningen byggdes på ön Linnansaari. Detta skedde efter gynnsam fred bosättningar med ryssarna, som eliminerade risken för angrepp via viktigaste öst-väst vattenvägar, floden Uleåborg. Omgivande områdena var befolkade mycket tidigare. Uleåborg ligger vid Bottniska viken, vid mynningen av floden Ule älv, som är en handelsplats sedan urminnes tider. En möjlig källa för namnet Uleåborg är ett ord i samiskan som betyder översvämning vatten ", men det finns andra förslag. Uleåborg har varit huvudstad i Uleåborgs län sedan 1776.

1822, en stor brand förstörde stora delar av staden. Arkitekten Carl Ludvig Engel, främst känd för den neoklassiska (empire) byggnaderna kring Senatstorget, vände ge planen för återuppbyggnaden av staden. Med smärre förändringar, förblir denna plan till grund för utformningen av Uleåborgs centrum. Den Uleåborgs domkyrka byggdes 1832 till hans design, med spiran är färdig år 1844.

Från en stad känd för trätjära och lax i det förflutna, har Uleåborg utvecklats till ett viktigt centrum för kompetens inom det högteknologiska området, framför allt IT-och wellness-teknik. Andra framstående industrier trä raffinering samt pappers-och stålindustrin. The University of Oulu ligger sex kilometer norr om stadens centrum. Den Uleåborgs flygplats, som ligger i grannkommunen Oulunsalo, är den näst mest trafikerade i Finland.
Kommunen Ylikiiminki konsoliderades med staden Uleåborg den 1 januari, 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar