Sidor

tisdag 22 september 2009

Ucklum.

Ucklum är en lantlig villatätort i Ucklums församling i Stenungsunds kommun, belägen i jordbruksbygd i en dalgång, 11 km öster om Stenungsund.
Europaväg 6 (nu väg 650) gick förr genom samhället, men har nu fått en annan sträckning, varefter Ucklum har fått ett mer avsides men lugnare läge.
Tätorten ligger bredvid Hällungen, Stenungsunds kommuns största sjö, med den populära badplatsen Bastevik. I Ucklum ligger på andra sidan väg 650 den gamla byn Grössby med en gammal bygata (se mer nedan). Den medeltida kyrkan och kyrkbyn låg cirka 100 meter öster om Grössby (sedan länge kallat Prästgärde) om man fortsätter längs bygatan. Den nuvarande församlingskyrkan Ucklums kyrka, som byggdes 1859, ligger istället väster om Grössbyn på andra sidan väg 650. När den nya kyrkan byggdes revs den gamla, som det idag bara återstår grundmurar av. I kyrkan har flyktingar gömts av församlingen och det kan man få mer uppfattning om genom en Googlesökning av ordet "Ucklums kyrka". I mitten av församlingen ligger församlingens gamla huvudbygd i en dal mellan skogarna i Svartedalen i öster och norr och Hällungen i väster. I söder ligger den stora sand- och rullstensåsen Grössbacken, ett par hundra meter hög. Huvudbygden är en öppen slätt med jordbruk och omfattar ungefär en tredjedel av församlingens hela yta.
Huvudbygden och den gamla centrala byn kallades Grössbyn, medan kyrkan ursprungligen låg på en utmark strax invid byn. Huvudbygden är en gammal jordbruksbygd rik på fornlämningar, bland annat finns en domarring mitt i det lilla samhället Ucklum skymd i en villaträdgård alldeles vid väg 650 (gamla E6). Villaträdgården ligger precis vid den gamla bygatans utmynnande i väg 650.
Det finns även flera järnåldersgravfält söder och norr om byn. Ett gravfält med flera små kullar finns även på en höjdplatå med utsikt över Hällungen i skogsområdet i norra delen av församlingen vid vägen mot Svenshögen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar