Sidor

onsdag 23 september 2009

Varekil.

Varekil är tätort i Orusts kommun, belägen 14 km söder om kommunens centralort Henån och 17 km norr om Stenungsund.
Orten utvecklades till en handelsplats från slutet av 1800-talet. 1912 blev den tingsställe för Orust och Tjörn, men 1962 centraliserades all tingsverksamhet till Stenungsund.
Idag är Varekil, tillsammans med det strax intill belägna Svanvik (som är den vik "kil", som gett orten dess namn), främst en bostadsort, med viss service för den närmast belägna trakten.

Varekil var i äldsta tider ett hemman som tillhörde Oslo stift. Gården övergick sedan till kronan som år 1683 sålde den till lagmannen Alexander Cock. Efter år 1748, då ägandet övergick till bönderna, har gården varit s.k. kronoskattegård.
Varekil var också sedan länge gästgivaregård. År 1846 startade Peter Johan Lindblom en handelsrörelse. En bagerirörelse kom igång på 1850-talet och drevs under tiden 1859-61 av bagaren Gustav Olsson från Uddevalla.
1862 är det stora året för Varekil, nu börjar dess moderna historia. Simon Hedström från Hede i Myckleby tar över som handlare. Han var en mycket framgångsrik och skolad affärsman och ivrade för jordbrukets modernisering. Han hade framförallt höga tankar om Varekil och ville göra det till en centralort för Orust. Redan 1864 ordnade han så att veterinären från Orust-Tjörns distrikt fick Varekil till boställe. Även det faktum att Varekil blev både post- och telegrafstation 1886 skedde genom Hedströms försorg. Detta kom att betyda mycket för Varekil då telefon blev allmän först in på 1940-talet på Orust.
1912 uppfördes Tingshuset i Varekil där det hölls ting för Orust-Tjörns domsaga fram till den 8 december 1961.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar