Sidor

torsdag 15 oktober 2009

Jag har drabbats av Gikt.

Gikt orsakas av att halten svårlöslig urinsyra (urat) i blodet ökar och faller ut i kristaller. Detta ger akut inflammation, vilket medför att leden svullnar, rodnar och ömmar starkt. Kristallerna kan även bilda njursten. Gikt kan uppstå efter behandling med vätskedrivande medel, frosseri, stort intag av alkoholdrycker eller vid metabolisk gikt. Njursjukdom, polycytemi och psoriasis kan ge gikt. Gikt har kallats den frossande mannens sjukdom, då statsmän, kyrkofurstar och andra högt uppsatta tjänstemän ofta drabbades. Vid gikt har man alltid återkommande attacker i en led, inlagringar av kristaller i huden, njurfunktionsnedsättning (interstitiell skada) och njurstenar. Ofta är stortån drabbad vid första gikttillfället. Detta tillstånd kallas portvinstå och uppstår ofta under natten. Halten av urat i blodet är ofta förhöjd. Akut gikt brukar behandlas med indometacin (ett NSAID-preparat), eller med en Kortisol-injektion i leden. Vid långtidsbehandling av gikt används Allopurinol.
Fruktos ingår i USA som sötningsmedel i läskedrycker, och bland dem som konsumerade mer än två läsk per dag ökade risken för utveckling av gikt med 85 procent jämfört med dem som konsumerade mindre än en läsk i månaden. Detta kan jämföras med en riskökning på 49 procent som en alkoholkonsumtion motsvarande 15–29,9 g alkohol per dag medförde. Ett tydligt dos–responssamband bekräftades, dvs ju högre konsumtion av läsk, desto större risk för gikt. Ett högt intag av light-läsk, som inte innehåller fruktos, medförde däremot ingen ökad risk. Man fann även att andra livsmedel med högt fruktosinnehåll, som vissa frukter och fruktjuicer, ökade risken för gikt.
Fruktos tycks vara den enda sockerarten som ökar mängden urinsyra i blodet. Detta sker, intressant nog, via samma cellulära mekanismer som vid alkoholintag: genom ökad produktion i levern av AMP, som sedan omvandlas till urinsyra, och genom nybildning av puriner som potentierar urinsyraproduktionen.
Bengt-Livethrdaskola.Blogspot.com

1 kommentar:

  1. Hej
    Urinsyra ser vi tydligt i blodet vid blodanalys i mikroskåp. Det är kristaller som ofta är lite större än de röda blodplättarna. En av orsakerna till att de finns i blodet är att njurarna inte klarar sin uppgift till fullo. Detta är ofta kombinerat med en allmän försurning i kroppen. Detta kan enkelt konstateras med att mäta pH i saliv och urin några mornar efter varandra. Vill du ha förslag till behandling är du välkommen.
    Ola Björkman 021-309309

    SvaraRadera