Sidor

torsdag 29 oktober 2009

Krimpen. (Nederländerna)

Krimpen aan den IJssel är en kommun i provinsen Zuid-Hollan i Nederländerna.
Kommunens totala area är 8,39 km² (där 1,10 km² är vatten) och invånarantalet är på 29 046 invånare (2004).

Krimpen nämns första gången i ett dokument från 1277. Liksom andra byar, har många olika stavningar av namnet har uppkommit under tiden, bland vilka namn Tingenijssel avvek mest från dagens stavning.

Under många århundraden var de enda byggnaderna i Krimpen gård hus byggda längs floden fördämning. De bildade mer eller mindre autonoma regioner längs fördämning.
Före den 20-talet var de två största industriella arbetsgivarna tegelbruk Mijnlieff och varvet Van der Giessen de Noord.

I början av 20th Century utveckling började inåt landet från floden vallar, och kommunen började förlora sitt jordbruk karaktär.
Under Nordsjön flod av 1953, visade sig tidvatten fördämningen i floden IJssel vara otillräcklig. Så 1954 började byggas på en ny stormflod barriären, den första installationen av Deltaprojektet. 1958 avslutades tillsammans med Algera bron som förbinder Krimpen med Capelle aan den IJssel.

Midway 1960-talet, blev Krimpen en pendlare stad för människor som arbetar i Rotterdam, vilket resulterade i en kraftig expansion. Idag har de flesta av kommunen har byggts upp, med undantag för Krimpenerwaard där kommunen syftar till att bevara landsbygdens karaktär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar