Sidor

måndag 19 oktober 2009

Sibbhult.

Sibbhult är en tätort i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne län, belägen cirka 2 mil sydost om Osby, cirka 3 mil norr om Kristianstad och cirka 3 mil öster om Hässleholm. Utåt sett har Sibbhult gjort sig känt tack vare stenindustrin och de två industrierna Scania, som tillverkar växellådor för lastbilar och bussar, samt HAKI, som gör byggnadsställningar. I mars 2006 kom emellertid efter en tids ovisshet besked om att Scania planerade att flytta tillverkningen till Södertälje. Den 16 juni 2008 tillverkades den sista växellådan i Sibbhult, men redan 2006 hade andra företag börjat ta över lokaler och anställda med andra, liknande, verksamheter. I ortnamnet (Sebbeholt 1583, även Sebuhult på Gerhard von Buhrmans karta från 1684) finns mansnamnet Sibbe och hult, med betydelsen "liten skog".
Sibbhult har ca 1400 invånare. Några kilometer utanför samhället ligger Sporrakulla gård, en snapphanegård med anor från 1600-talet.
Diabasen - Göinges svarta Guld - förädlas i och omkring Sibbhult. Under senare år har många konstnärer upptäckt diabasens kvaliteter. Konstnärer av skiftande nationaliteter har sökt sig till Sibbhult för att få en chans att arbeta med den magiska svarta stenen.
I samhället finns grund- och gymnasieskola samt Färe Montessoriskola. Utanför Sibbhult finns Barnens skog, en skog som är anpassad för alla, även funktionshindrade.I samhället finns sporthall, tennisbana och Folkets hus som ger teater- och bioföreställningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar