Sidor

tisdag 10 november 2009

Brno. (Sydöstra Tjeckien)

Brno (tyska: Brünn) är en stad belägen i Mähren, nu i sydöstra Tjeckien.

Brno är den näst största staden i landet med 368 533 invånare (1 januari 2008).
Brno är ett centrum för textil-, maskin- och kemisk industri. Där finns också som i så många andra städer i landet ett flertal bryggerier.

Under trettioåriga kriget var Brno vid ett antal tillfällen utsatt för belägring av svenska trupper under Lennart Torstenson.
I staden föddes den kände författaren Milan Kundera.

ZKL Brno vann Europeiska klubbmästerskapet i ishockey 1966, 1967 och 1968. Brno ligger i den sydöstra delen av landet, vid sammanflödet av Svitava och Svratka floder. Staden är ett politiskt och kulturellt centrum i södra Mähren regionen (uppskattad befolkning på 1.130.000 för hela regionen). Samtidigt utgör det centrala provinsen Mähren, en av de historiska marker den böhmiska kronan. Det är beläget vid korsningen av gamla handelsvägar som har anslutit norra och södra Europa civilisationer i århundraden. Grund av dess läge mellan Bohemian-Mähren höglandet och södra Mähren låglandet, har Brno ett milt klimat. Brno som sådan var känd för att vara en stad i 1243 av Václav I, kung av Böhmen, men själva området hade varit bebodd sedan den 5: e århundradet. Från 11-talet stod ett slott i de styrande Přemyslid dynastin här och var säte för den icke-regerande fursten.

Under mitten av 14. Talet Brno blev ett centrum för Mähren regionala församlingar, vars möten växelvis Brno och Olomouc. Dessa regionala myndigheten organ fattat beslut om politiska, juridiska och finansiella frågor. De var också ansvarig för underhåll av regionala register.
Den husiter två gånger belägrade staden, en gång i 1428 och igen 1430, båda gånger förgäves.

Under det trettioåriga kriget, 1643 och 1645, var Brno den enda staden som framgångsrikt försvara sig mot svenska belägringar, vilket gör det möjligt Österrikiska imperiet att reformera sina arméer och för att slå tillbaka det svenska trycket. Som ett erkännande av sina tjänster, belönades staden med en förnyelse av stadens privilegier. Under åren efter trettioåriga kriget blev staden ett ointagligt Barockfästningsstadens. År 1742 försökte preussarna förgäves att erövra staden, och situationen Brno bekräftades med inrättandet av en biskop 1777. 1805, tog den Slaget vid Austerlitz plats 6 miles sydost om Brno.

I den 18-talet började utvecklingen av industri och handel att ske, som fortsatte in i nästa århundrade. Strax efter den industriella revolutionen blev staden en av de industriella centra i Mähren - ibland även kallades Mähren Manchester. År 1839, det första tåget anlände i Brno. Tillsammans med industrins utveckling kom tillväxten i förorterna, och staden förlorade sin befästningar, som gjorde Spielberg fästning, som blev ett ökänt fängelse för att där inte bara brottslingar sändes, utan även politiska motståndare till den österrikiska kejsardömet. Gas belysning infördes till staden 1847 och en spårvagn i 1869.

Mahen Theatre i Brno var den första byggnaden i världen med att använda Edison är elektriska lampor.
Under den "första republiken" (1918-1938) Brno fortsatte att öka i betydelse - det var under denna period som Masaryk universitet inrättades (1919), den statliga vapenförråd (Československá Statní Zbrojovka Brno) inrättades (1919), och Brno Fairgrounds inleddes 1928 med en utställning av samtida kultur. Staden var inte bara ett centrum för industri och handel, men också utbildning och kultur. Kända personer som bott och arbetat i staden inkluderar Gregor Mendel, Leoš Janáček, Viktor Kaplan, Jiří Mahen och Bohuslav Fuchs.

Milan Kundera föddes här, lämnar till Prag för att fullfölja sina universitetsstudier och aldrig komma tillbaka.
1939 Brno annekterades av Nazityskland tillsammans med resten av Mähren och Böhmen. Efter kriget utvisades den etniska tyska befolkningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar