Sidor

tisdag 10 november 2009

Vemhån.

Vemhån är en småort i Härjedalens kommun.
Byn , som består av c:a 110 hushåll och c:a 250 fast boende personer , ligger vackert belägen efter Veman, som här bildar två sjöar, Övre och Nedre Håsjön. Byn är omgiven av höga berg , sydliga utlöpare till den Skandinaviska fjällkedjan.
Byns historia tros sträcka sig tillbaka till förkristen tid. I gränshandlingar från 1270-talet finns det anteckningar och protokoll där det bl. a. står att " strandbögerne på västra sidan sjön ska befrias från vägskatt "I början på 1900-talet var det inte så självklart att det fanns pengar för vägbyggen, utan byarna fick själva klara av vägfrågorna. Den enda någorlunda farbara vägen från Vemhån , var kärrvägen till Vemdalen.
Ett stort uppsving för Vemhån kom år 1922 den 25/10 , då första ångloket anlände till Håbeget, som järnvägsstationen kom att heta.
1939 påbörjades ett riktigt vägbygge mot Vemdalen , men pengarna räckte bara en liten bit och inte förrän 1947 upptogs arbetet igen och invigningen skedde 1948.
En riktig vägförbindelse söderut blev inte påbörjad förrän den 6/9 1963 då en hundraårig dröm uppfylldes och 1966 invigdes vägen till Sveg. Samtidigt lades den drygt 40-åriga järnvägen ned.
Dagens Vemhån är en liten blomstrande by med egna företag , många pendlar till sina jobb inom turism , data , vård m.m. De yngre stannar kvar och bildar familj och tryggar återväxten för byn. Vemhån är bl.a. först i Sverige med vindkraft i fjällmiljö!
Vill Ni veta mer om Vemhån och vad som finns , så klicka vidare och ha en trevlig stund och sedan är Ni välkomna att besöka vår trevliga lilla by !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar