Sidor

söndag 1 november 2009

Chokladkaka med glasyr och syltade apelsinskal.

Ingredienser 1 kaka
100 g choklad, mörk
2 dl strösocker
1 dl kakao
2 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt
2 st ägg
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Glasyr:
1,5 dl florsocker
2 msk kakaopulver
1 msk smör, rumsvarmt
3 msk kaffe, starkt
Citrussirap:
4 msk honung
2 msk apelsinsaft, färskpressad
2 st apelsiner, finstrimlat skal
Tillagning:
Den här saftiga chokladkakan har fyllig chokladsmak. Skär med en sågkantad kniv för snygga bitar.
1. Hacka chokladen. Koka upp 1 dl socker, kakaopulver och mjölk under omrörning. Ta kastrullen från värmen och blanda i chokladen. Rör om tills chokladen är smält. Låt kallna.
2. Sätt ugnen på 175º. Smörj och bröa formen. Rör smör och 1 dl socker poröst, använd elvisp. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt chokladmjölken. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner blandningen. Häll smeten i en sockerkaksform, ca 1 1/2 liter.
3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler och får svalna.
4. Blanda florsocker, kakaopulver, smör och kaffe till flytande konsistens. Ringla över glasyren medan kakan fortfarande är varm. Koka ihop honung och apelsinsaft. Lägg i apelsinskalen och sjud tills de blir karamelliserade, ca 3–4 min. Fördela skal och sirap över kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar