Sidor

lördag 14 november 2009

Kålrotsrelish med fänkål.

Portioner: 10
Tid: 30 minuter
Det här roliga tillbehöret passar till skarpa ostar och kallskuret. Eller varför inte stekt kyckling? På bilden ser du relishen på tunna skivor av fantastiska surdegsbröd och en kräm på ädelost, creme fraiche och matlagningsgrädde. Fantastisk förrätt!

Relischen är även god till fläskkött eller kyckling.

* 2 små (totalt 500 g) kålrötter
* 1 tsk fänkål
* 50 g smör
* 1 msk socker
* 1/2 tsk salt
* 4 dl ofiltrerad äppeljuice (Brämhult eller Tropicana)
* 12 torkade aprikoser
* 2 tsk sherry- eller äppelcidervinäger
1. Skär skalet av kålroten och skär i 1 1/2-2 cm stora tärningar. Krossa fänkålen lätt.
2. Hetta upp smöret i en mycket stor teflonpanna. Bryn kåltärningarna lätt tillsammans med fänkålen på medelhög värme. Strö över socker och salt och vänd runt tills du fått fin yta på kålroten. Sänk värmen och fräs försiktigt tills kålroten mjuknat.
3. Slå på juicen lite i taget och låt den koka in. Fiska upp kålrotstärningarna när de blivit riktigt mjuka.
4. Skär under tiden aprikoserna i bitar lika stora som kålroten. Vänd ner i kokspadet när du tagit upp kålroten. Tillsätt vinäger och låt puttra samman tills såsen är simmig. Blanda alltsammans. Ljumma relishen lätt före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar