Sidor

fredag 13 november 2009

Laxå.

Laxå är en tätort i västra Närke samt centralort i Laxå kommun, Örebro län.
Laxå är en gammal järnvägsknutpunkt och industriort. I närheten av Laxå, ligger Porla brunn, en hälsokälla, med järnhaltigt vatten. Porla brunn användes för brunnsdrickning mellan åren 1724-1939. Här har bl.a. författaren Selma Lagerlöf stärkt sin hälsa. Än idag släcker många svenskar sin törst med vatten från Porla brunn, som sedan 1920-talet tappas på flaskor i Porla vattenfabrik.
Västra stambanan genom Laxå öppnades 1862. Laxå blev därpå en järnvägsknut när Nordvästra stambanan öppnades år 1866. För att undvika att tågen vände i Laxå byggdes en förbifart norr om stationen år 1962, vilket betyder att tågen på Nordvästra stambanan numera i allmänhet inte går till Laxå station, utan direkt till Hallsberg, varför dess karaktär av järnvägsknut till stor del har upphört. Från Laxå station är det precis lika långt till Stockholm och Göteborg, vilket troligen också ledde till att det första hotellet i den blivande hotellkedjan Esso Motorhotell placerades på orten invid E20 och invigdes 1963.
Den kommersiella verksamheten innefattar flera småaffärer och restauranger. Många ligger nära europaväg E20, som delar Laxå i två delar. Nära E20 ligger Laxå Möbellager AB, Burger King-restaurang, pizzerian Grindstugan och ett hälsocenter, med bland annat bowling och gym. Strax utanför Laxå i riktning mot Göteborg ligger Marin & Fritid som är Sverige:s största marina utställning. ESAB som är kommunens största privata arbetsgivare har en del av sin produktion tillsammans med sitt huvudlager belägen i Laxå. Laxå Special Vehicles tillverkar speciallösningar av chassin och hytter till lastbiltillverkaren Scania. LAXO MEKAN AB tillverkar bla Timmerbankar till lastbilssläp.
Början till Ramundeboda socken, som år 1946 blev köping med namnet Laxå, var när Ramundeboda konvent bildades och byggde [Ramundeboda kloster] några kilometer väster om tätorten. En ruin av klostret finns fortfarande kvar vid Borasjön. Under senare tid har idrottsföreningen Ramund haft ungdomsverksamhet i området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar