Sidor

lördag 14 november 2009

Fläskkorv med rotmos och senapsdressing.

Kålroten hör rent botaniskt till kålväxterna, men som köksväxt räknas den till rotfrukterna. Kålroten är en rätt ny köksväxt och omnämns första gången i skrift 1620. Kålroten är en lättodlad köksväxt som kan odlas i hela landet. Den ätliga delen utgörs av den uppsvällda huvudroten.
Näringsinnehåll.100 g kålrot innehåller 30 kcal, 25 mg C-vitamin samt järn, kalcium och fosfor.

4 portioner.
2 st fläsk-eller köttkorv.

Rotmos:
1 kg kålrot, i bitar.
3 morötter,i bitar
1/2 tsk salt
5-6 potatisar i bitar
2 dl kokspad
3 krm svartpeppar

Senapdressing:
1/2 dl rapsolja
1 msk vitvinäger
1 msk senap
1 krm cayennpeppar

Gör så här:
Lägg kålrötter och morötter i en gryta. Häll på varren så det knappt täcker. Salta och koka 10-15 minuter. Lägg i potatisen och koka alltsammans mjukt ytterligare ca 10 minuter. Värm under tiden korven enligt anvisningarna på förpackningen.
Häll av rotsakernas kokspad men spara en del till spädning. Mosa rotsakern med potatisstöt. Späd med spadet och smaksätt med salt och peppar. Ta skinnet av korven, skiva den och lägg upp på ett fat. Blanda alla ingredienser till dressingen. Ringla senapsdressingen över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar