Sidor

måndag 23 november 2009

Lesjöfors.

Lesjöfors är en tätort i norra Filipstads kommun, Värmlands län. Lesjöfors är den 674:e största tätorten i Sverige och den näst största i Filipstads kommun. Folkmängden uppgick 2005 till 1 117 personer.
Lesjöfors ligger omkring 40 km norr om centralorten Filipstad och utgör en affärs- och administrationsmässig knutpunkt för den norra delen av kommunen. Lesjöfors centralt beläget i västra Svealand, nära gränserna mellan Värmland, Dalarna och Västmanland. Riksväg 26 liksom Inlandsbanan passerar genom orten, även om det för närvarande inte bedrivs trafik på järnvägen.
Lesjöfors, som ligger invid Lesjöns södra ände och i Lesjöälvens dalgång, växte upp kring järnhantering under 1600-talets senare del och var länge en utpräglad bruksort. Idag är ortens största arbetsgivare Lesjöfors fjädrar, som tillverkar fjädrar för fordonsindustrin. Lesjöfors har ingått i Filipstads kommun sedan kommunreformen 1971, innan dess ingick orten i Rämmens landskommun, där Lesjöfors var administrativt centrum.
Orten har vuxit upp kring järnbruket Lesjöfors bruk, som i sin tur har sitt ursprung i Dalkarlssjöhyttan. Privilegiebrev för uppförande av en masugn vid Dalkarlssjön utfärdades 1642, och den stod färdig för drift 1648.[3] 1675 utfärdades ett privilegiebrev för uppförande av en hammarsmedja vid Lesjö strömmar, och denna stod färdig 1680. Bruket, i form av Lesjöfors AB, gick i konkurs 1985, efter att ha inställt betalningarna i en första omgång 1982. Delar av verksamheten som omfattar tillverkning av fjädrar till fordon har dock fortsatt i form av Lesjöfors Fjädrar. Vi är en ledande fjädertillverkare med internationellt välkända kunder. Lesjöfors har ett brett sortiment av fjädrar, både standardfjädrar och skräddarsydda lösningar helt utifrån kundens unika behov. Vår problemlösningsförmåga är en av de starkaste argumenten för att anlita oss. Bandstål, Bladfjädrar, Clips, Dragfjädrar, Fjädertråd, Fjädrar, Gasfjädrar, Klockfjädrar, Konstantkraftfjädrar, Kontaktfjädrar, Låsringar, Låssprintar, Tallriksfjädrar, Tryckfjädrar, Verktygsfjädrar, Vridfjädrar, Vågfjädrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar