Sidor

torsdag 19 november 2009

Pepparkakor & hus.

Ingredienser:
1,5 dl socker
1 dl sirap
50 g smör
2 tsk kanel, malen
2 tsk ingefära, malen
2 tsk kryddnejlikor
1,5 dl mjölk
1 tsk bikarbonat
8-9 dl vetemjöl, cirka

Karamellag:
2 dl socker
1 dl vatten
1 msk glykos

Kristyr:
1 st äggvita
1 tsk ättikssprit
4 dl florsocker
(karamellfärg)
strut av smörpapper

Tillagning:
En bra grunddeg. Om man tänker äta pepparkakshuset inte alltför långt från tillverkningsdatum kan man använda sig av det här receptet. Annars är det enklast att använda köpt deg till pepparkakshuset. Det brukar ju se godare ut än det smakar runt trettondagen.
1 Blanda samman socker, sirap och smör i en kastrull. Värm det tills smöret smält. Tillsätt kryddor och mjölk. Rör om och låt kallna.
2 Tillsätt bikarbonaten blandad med lite av mjölet och arbeta in det till en deg. Tillsätt mera mjöl tills degen blir fast och smidig. Lägg degen i plastfolie och låt den ligga svalt till nästa dag.
3 Knåda degen smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Degen ska vara ganska fast.
4 Pepparkakor: Kavla ut degen tunt. Måtta ut kakor med pepparkaksmått och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugn, 175 grader, i cirka 7 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
5 Pepparkakshus: Kavla ut degen som ovan, men inte så tunt som till pepparkakor. Lägg den utkavlade degen på bakplåtspapper på en plåt. Skär ut de olika bitarna efter mallarna och tag bort överflödig deg. Grädda i ugn, 175 grader, tar ca 10 minuter för större delar att bli färdiga och 5–7 minuter för de mindre. Låt delarna svalna på plåten.
6 Karamellag: Koka ihop socker, vatten och glykos till en tjock ljusgul lag. Doppa de olika bitarnas kanter som skall fogas ihop i lagen och foga dem genast samman. Vill man klistra på till exempel godis eller mandelspån kan man också använda sig av karamellagen. Dekorera med kristyr.
7 Kristyr: Rör äggvita, florsocker och ättikssprit till en jämn och blank massa. Färgsätt den eventuellt med karamellfärg.
8 Häll kristyren i en strut och dekorera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar