Sidor

söndag 1 november 2009

Röstånga.

Röstånga är en tätort i Svalövs kommun. Röstånga ligger vid foten av Söderåsen och anses allmänt vara naturskönt belägen.
Orten blev känd i massmedia genom Harry Franzén.
Röstånga är den ort i kommunen som ligger längst österut. Med Gästgivaregården i centrum är byn ett välkänt skjutshåll och utflyktsmål sedan århundraden. Samhället har drygt 850 invånare. Avståndet till Svalöv är 17 km och till Klippan 20 km.
Röstånga ligger mycket naturskönt med Söderåsens Nationalpark alldeles in på knuten samt flera naturreservat i närheten. I Röstånga finns stora möjligheter till skiftande upplevelser i form av vandring, cykling, ridning m.m.
I augusti varje år arrangerar Röstånga turist- och hembygdsförening konserter vid Odensjön. Konserten är mycket speciell i sin karaktär, där artisterna uppträder på en flotte ute i sjön och publiken sitter längs med sjöns kanter.
Kommunens turistbyrå är belägen i Röstånga alldeles vid ingången till Nationalparken. Turistbyrån är säsongsöppen från påsk till oktober.
Röstångas skola, Midgård, är idag en modern skola (om- och tillbyggd 1995). Barnen undervisas i årskurs 1-6. När sedan högstadiet tar vid, åker barnen buss till Svalöv. På Midgård finns också ortens bibliotek.
Det finns dagliga bussförbindelser till och från Röstånga till Svalöv, Klippan och Stehag. I Stehag går sedan pågatåg vidare till Eslöv-Malmö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar