Sidor

torsdag 19 november 2009

Saffransdoftande bröd

4 halvbröd (el. två stora)
50 gram jäst
1 äpple
2 citroner
1 l ljummen mjölk
3 fpk saffran à 0,5 gram1
½ msk salt
2 msk strösocker
1,5 liter vetemjöl
2 dl vetemjöl till utbakning
1 ägg till pensling
2 dl grovhackade sötmandlar
Brödform (på bilden trä)

Tillagning:

1. Värm mjölk fingervarmt. Riv gult citronskal. Kärna ur och riv äpple.
2. Smula jäst i en stor bunke. Tillsätt mjölk och rör ut jästen.
3. Tillsätt citronskal, äpple saffran, socker och salt. Blanda med mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
4. Häll mjöl på bakbord och bearbeta degen en kort stund. Fördela degen i formar. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
5. Sätt ugnen på 175°.
6. Vispa upp ägg i en kopp med gaffel. Pensla bröden med äggvisp. Strö över mandel. Grädda i ugn i cirka 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar