Sidor

måndag 7 december 2009

London.

London är huvudstaden i Storbritannien. Formellt är London huvudstad i både staten Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland och (de facto) i riksdelen/konstituerande landet England.
Staden grundades under namnet Londinium som huvudstad i den romerska provinsen Britannia, för vilken den också utgjorde hamnstad vid floden Themsen. Themsen rinner genom staden och delar den i nord-sydlig riktning även om den korsas av många broar och tunnlar, den mest kända är den nygotiska Tower Bridge.
London är EU:s största metropol med sina 7,4 miljoner invånare (7 421 228 i Storlondon invånare per år 2005) och med förorter cirka 14 miljoner invånare (London Metropolitan Area). Vid den senaste folkräkningen var nästan 22 procent av befolkningen född utanför EU. Storlondon har en yta på 1 579 kvadratkilometer. London Metropolitan Area, Londonregionen inkluderande närbelägna orter och även viss landsbygd, omfattar en yta på omkring 16 200 kvadratkilometer. London har stadigt vuxit genom århundradena, genom att omge och göra förorter av närliggande byar och städer, jordbruksmark, lantliga områden, ängar och skogar och har spritt sig i alla riktningar. Från 1500-talet till det tidiga 1900-talet blomstrade London som huvudstad i det brittiska imperiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar