Sidor

måndag 7 december 2009

Valdemarsvik.

Valdemarsvik är en tätort i Östergötland samt centralort i Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. Valdemarsvik ligger utmed E22, 50 kilometer söder om Norrköping och omkring 200 kilometer söder om Stockholm. Inne i Valdemarsvik, vid Smålandsbron, går gränsen till Småland, och denna gräns löper rakt genom Valdemarsviken. Valdemarsvik ligger vid Valdemarsviken, i Gryts skärgård. På somrarna förvandlas det lilla samhället till en turiststad med många båtåkande besökare, då Gryts skärgård är känd för att vara en av de vackraste och mest orörda i Sverige.
Garveriet i Valdemarsvik var fram till 1960-talet Sveriges största garveri, vilket grundades av släkten Lundberg, som också stod som ägare fram till nedläggningen. Valdemarsvik har sedan år 2000 en ishall, "Sparbankshallen", där WIF Hockey spelar. Valdemarsvik ökar markant sitt invånarantal över sommaren, då turister och stadsbor besöker skärgårdsidyllen.
Fotbollsspelaren Nils Liedholm och EU-parlamentarikern Lena Ek kommer från Valdemarsvik. Lena Ek var kommunalråd på orten mellan 1995 och 1998. Nuvarande kommunalråd är Torvald Karlsson (c) och Hans Jonsson (m).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar