Sidor

onsdag 13 januari 2010

Dushi serbien.

Serbien blev en fristående självständig republik under sommaren 2006 efter att Montenegro röstade i en folkomröstning om självständighet från Serbien och Montenegro.

Serbien (serbiska: med det serbiska kyrilliska alfabetet Србија, med latinska alfabetet Srbija), officiellt Republiken Serbien (Република Србија, Republika Srbija; lyssna, är en stat i sydöstra Europa. Serbien gränsar till Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina i väst, Ungern i norr, Kosovo och Makedonien i söder samt Rumänien och Bulgarien i öst.

Serbiens huvudstad är Belgrad med mer än 1,5 miljoner invånare. Landet har en autonom provins, Vojvodina (serbiska: Војводина).
Från 1918 utgjorde Serbien stommen i den sydslaviska statsbildning Jugoslavien men från och med den 7 juni 2006 fungerar Serbien återigen som en självständig stat sedan unionen med Montenegro upplösts. Sedan 1999 har Kosovo varit placerad under en tillfällig administration av FN i enlighet med resolution 1244 som hade antagits. I februari 2008 deklarerade Kosovos parlament enhälligt självständighet från Serbien. Serbiens parlament, likväl som FN:s säkerhetsråd, har inte erkänt Kosovos självständighet. Omvärldens reaktioner är splittrade.
Serbien är bland annat medlem i världshandelsorganisationen och den centraleuropeiska frihandelsorganisationen CEFTA.

1 kommentar:

  1. kolla den här sidan

    www.travelquarter.com

    samt kolla speciellt de länkar till svenska medier som de har på sin sida...

    SvaraRadera