Sidor

tisdag 19 januari 2010

Klassiska semlor.

Ingridienser
24 stycken
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk malen eller stött kardemumma
840 g (14 dl) vetemjöl eller vetemjöl special
Till pensling:
1 ägg
Fyllning:
400 g mandelmassa
ev 1 1/2 dl mjölk
6-7 dl vispgrädde
Till garnering:
florsocker

Gör så här:
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen. Smula ner jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen 5 minuter i en köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 24 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda en plåt i taget i 200 grader mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna. Skär ett litet lock ur bullarna och stansa eventuellt ut hjärtformade lock med ett litet kakmått. Fyll semlorna på något av följande sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar