Sidor

tisdag 26 januari 2010

Lerberget.

Lerberget är ett delområde söder om centrala Höganäs med cirka 2 700 invånare. Lerberget är beläget där Öresund möter Kattegatt. Orten var ursprungligen ett fiskeläge och namnet antas komma från en lerkulle nära hamnen, vars historia är väldokumenterad sedan 1700-talet och visas i ett museum. Hamnen är bland annat bas för Lerbergets Segelsällskap och har cirka hundra båtplatser. Djupet i inseglingsrännan varierar.
Orten delas av väg 111 mellan Helsingborg och Höganäs. Väster om vägen ligger den ursprungliga orten med hamnen, samt Västra Lerberget med villabebyggelse från tidigt 1970-tal. Öster om väg 111 finns Östra Lerberget, ett villasamhälle som även det började byggas vid mitten av 1970-talet.
Historia
Lerberget kan följas tillbaka till mitten av 1700-talet, men perioden av stor betydelse för samhället var 1800-talets andra hälft. Denna tid är tydligt avläsbar i bebyggelsen. Då fiskades huvudsakligen sill men man ägnade sig även åt sjöfart och skeppsbyggeri. Befolkningen har sedan dess stadigt ökat genom tiderna. Det fanns även ett litet tegelbruk under 1800-talets senare hälft.

Genomgående material i husen är tegel, puts och korsvirke. De representativa "Skepparhusen" följer gatan medan de gamla fiskarstugorna är mer spridda. Det finns en klar bebyggelsestruktur med placering av hus på olika sätt, dock oftast utmed gatorna.

Genom samhället löper den gamla landsvägen parallellt med kusten och delar bebyggelsen i två delar. På tvären tar man sig längs gudorna (gatorna) ner till vattnet. Känslan av att befinna sig i ett fiskeläge når endast någon husrad in i bebyggelsen. Men samtidigt förblir denna gräns otydlig. Tomterna är långa och smala med kortändan utåt havet. På så sätt får flera havskontakt och skydd mot vinden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar