Sidor

tisdag 12 januari 2010

Ösmo.

Ösmo är en tätort i Nynäshamns kommun, Stockholms län. belägen cirka 10 km nordväst om Nynäshamn.
Idag har orten cirka 3 700 invånare. I Ösmo finns service bland annat i form av skolor och daghem, bibliotek, simhall, idrottsplatser och ett centrum med butiker, restauranger och bank. Ösmo har stor utpendling, vilken på grund av ortens isolerade läge på en halvö i stort sett begränsas till Nynäshamn, Södertälje och Stockholm.
Ösmo ligger i anslutning till Riksväg 73 från Stockholm och Länsväg 225 från Södertälje.
Ösmo har gamla anor och betraktas allmän som en på Södertörn mycket tidig etableringsplats. Det finns bland annat lämningar från stenåldern, hällristningar och ett 10-tal runstenar. Ösmo omnämns i skrivna dokument redan 1281, då med namnet Øzmo.
Fram till 1974 utgjorde Ösmo centralort i Ösmo kommun som ungefär omfattade nuvarande Ösmo-Torö församling. 1974 bildades Nynäshamns kommun genom att dåvarande Ösmo kommun, Sorunda kommun och Nynäshamns stad slogs samman till en kommun. Ösmo-Torö församling sträcker ut sig på södra Södertörn, från Hanvedens gränsskogar i norr till Landsort ute i Östersjön i söder. Ösmo kyrka med de äldsta delarna från 1100-talet och huvuddelen från 1300-talet. Tak- och väggmålningar från 1400-talet av Albertus Pictor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar