Sidor

tisdag 12 januari 2010

Yavne (israel.)

Kvutzat Yavne. För staden med samma namn, Yavne (hebreiska: יַבְנֶה; arabiska: ياڨني eller يبنة, Yibnah, latin: Iamnia, traditionell engelsk stavning Jabneh eller Jamnia) är en stad i Centrala distriktet av Israel. Enligt Israel Central Bureau of Statistics (CBS) vid utgången av 2007 hade staden en befolkning på 32.200. Den hebreiska Bibeln refererar till Yavne som Yavne'el (Joshua 15:11) (Douay-Reims: Jebneel), en gränsstad mellan stammens tilldelning av Dan och Juda. Men det bör inte förväxlas med väggarna senare brutit av kung Ussia i sin kamp mot filistéerna (2Chronicles 26:6). Båda städerna är olika i engelska och hebreiska översättningar.
Det var skänkt av kung Herodes efter hans död till hans syster Salome. Efter hennes död den passerade till Caesar Augustus som lyckades det som en privat kejserlig egendom, en status som det var att hålla i minst ett århundrade. Efter förstörelsen av det andra templet år 70 e. Kr, Rabban Yochanan Ben Zakkai flyttade Sanhedrins till Yavne. Kort därefter träffade de råd Yavne där, varifrån rabbinska judendomen uppstod. Den Sanhedrin vänster Yavne för Usha i 80 CE, bara att återvända in 116 CE, innan han lämnade Yavne för gott.
Det Crusaders kallade staden Ibelin och byggde en borg där i 1141. Dess namne adelssläkt, Ibelin var viktig i kungariket Jerusalem och senare i Kungadömet Cypern. Ibelin själv tillfångatogs av Saladin år 1187.
Före bildandet av Israel fanns en arabisk by Yibna förekommer där.
Under Operation Cast Lead Yavne var den mest nordliga staden som angreps av den palestinska terrororganisationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar