Sidor

tisdag 12 januari 2010

Milano. Lombardia. (Italy)

Milano är den största staden i norra Italien och den ekonomisk-finansiella huvudstaden i Italien, och är beläget på slätterna i Lombardiet, den mest befolkade och utvecklade av italienska regioner.

Den riktiga staden har cirka 1,3 miljoner invånare (2004), men när även det omgivande storstadsområde befolkningen i tätort uppgår till mer än 4,5 miljoner, och Pendling Basin (Greater Milan, mer än 70 km stort och 60 km bred) uppgår cirka 7,5 miljoner (den fjärde mest befolkade europeiska storstadsområdet efter London, Paris och Ruhrområdet).

Staden är känd för mode företag och affärer (via Montenapoleone) och Galleria Vittorio Emanuele på Piazza Duomo sägs vara världens äldsta köpcentrum. En annan berömd produkt av staden är den traditionella julen söt kaka som kallas Panettone.

Milan är inte märkbart pittoreskt eller omedelbart charmerande. Det är inte heller ligger i ett landskap som rör om fantasi. Det är en stad på slätten, ligger i den stora, bördiga slättlandet som sträcker sig från foten av Alperna i norr, till Po i söder. Att njuta av Milano och upptäck dess rika fröjder måste du tränga in, med bil, tåg eller buss till sina gamla kärna, som gnuggar axlar med ultra-moderna "ny stad". Milano är en av världens huvudstäder mode, som New York eller Paris.
Staden grundades, troligen genom Celts Redan i den 7: e århundradet före Kristus. Under sin långa historia har styrts av Romans, Därefter av den invaderande barbarer, först Ostrigoths, Då Longobarder. Milan, liksom andra italienska städer, som drivs under affärsmässiga oligarkin kommunen för en tid, men också som andra städer, kom under den despotiska regeln om Signoria, med Visconti familj dominerade under flera decennier, följt av Sforza familj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar