Sidor

fredag 8 januari 2010

Vasaloppssnurror.

Ingredienser 28 bullar
50 g jäst
2,5 dl vatten
250 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 st ägg
13 dl vetemjöl, (ca 775 g)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
Fyllning:
50 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl blåbärssylt
Garnering:
100 g smör
2 dl strösocker

Tillagning:


1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Rör smöret smidigt med sockret, gärna med elvisp. Blanda ner smörblandning och ägg i bunken. 2. Blanda mjöl med bakpulver och salt och häll ner i bunken. Arbeta till en smidig deg tills den släpper bunkens kanter. I maskin ca 5 min, för hand ca 10 min. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.3. Riv mandelmassan och blanda med smör och socker.4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 20 x 55 cm. Bred mandelfyllningen på den ena degbiten och bred över blåbärssylt. Lägg på den andra degrektangeln och tryck till.5. Skär degplattan i ca 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna till snurror och lägg dem på bakpapperklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.6. Sätt ugnen på 250°. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min. Låt svalna på galler.7. Smält smöret i en kastrull eller i mikrovågsugn. Pensla bullarna först i smör och doppa dem sedan i socker. Servera.


Fluffiga bullar fyllda med både blåbär och mandelmassa. Vill du frysa bullarna görs det innan de doppas i smör och socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar