Sidor

lördag 20 februari 2010

Kauhajoki. (Finland)

Kauhajoki är en stad i landskapet Södra Österbotten i Västra Finlands län. Kauhajoki har cirka 14 540 invånare och har en yta på 1 315,46 km².
Kauhajoki är enspråkigt finskt. Det ligger i provins av Västra Finland och är en del av Sydösterbotten region. Befolkningen i Kauhajoki är 14.380 (31 december 2009) och kommunen har en yta på 1,299.27 km2 (501,65 ²) varav 16,45 km2 (6,35 ²) är inre vatten (1 januari 2009). Befolkningstäthet är 11,07 / km2 (28,7 hektar).
Permanent lösning i Kauhajoki området började i det 16th århundradet och 1584 kapellet byggdes i Kauhajoki.
Under Vinterkriget mellan 1939-1940, värd Kauhajoki i Finlands riksdag.
Den 23 september 2008 inträffade här massakern i Kauhajoki. Skolmassakern i Kauhajoki var ett skottdrama som inträffade tisdagen den 23 september 2008 på en yrkeshögskola i Kauhajoki, i Södra Österbotten i Finland. Skolan var en lokal enhet tillhörande Seinäjoki yrkeshögskola vars huvudort är Seinäjoki. Totalt elva personer sköts till döds, bland dem gärningsmannen Matti Juhani Saari som begick självmord. Detta är den tredje gången som ett skottdrama inträffar i en finländsk skola. Den första liknande händelsen inträffade 1989 vid Raumanmeriskolan i Raumo, då två personer dödades, den andra händelsen var 2007 vid Jokela skola, då nio personer dödades. Allmän sorgflaggning påbjöds den 24 september 2008 i Finland, för offren och de anhöriga. Polisen rapporterade att pistolmannen troligen var en 22-årig elev på skolan, senare identifierad som Mati Juhani Saari. Klockan var 11 på förmiddagen, när Saari öppnade eld på yrkesskolan där han studerat sedan ett år tillbaka. I ett klassrum i skolan satt elever och skrev en tentamen. Saari gick runt till flera av skolbyggnaderna innan han kom till klassrummet med tentamenseleverna. Där misstänks han ha börjat skjuta vilt omkring sig.
Förövaren var klädd i svart med skidmask och beväpnad med ett halvautomatiskt handeldvapen, en Walther P22 Target. Utöver detta var gärningsmannen troligen också utrustad med sprängmedel. Omkring 150 elever befann sig i skolbyggnaderna vid tiden för det första skotten. När polis och räddningstjänst kom till platsen pågick skottlossningen fortfarande. Det brann också på minst två platser i skolan, troligen anlagt av förövaren, vilket försvårade evakueringen av eleverna.
Polisen rapporterade vid halv tolv att alla elever var evakuerade. Saari skall då ha varit inringad av polisen och från ett klassrum skjutit upprepade gånger mot polisen, innan han vänder vapnet mot sig själv. Han transporterades till Tammerfors universitetssjukhus, där han vårdades för skottskador mot huvudet. Matti Juhani Saari avled dock senare.
Polisen informerade YLE och andra finska nyhetsmedier att ett antal människor antas vara skadade och/eller dödade. Media har rapporerat att det var cirka 200 studenter i byggnaden vid tiden för det inträffade och att skottlossningen startade vid 11-tiden.
Förövaren hade tidigare publicerat videor och bilder på sig själv med olika sorters eldvapen, liknade dem som gärningsmannen vid massakern på Jokela skola.
Under fredagen, 26 september 2008, meddelade polisen i Finland att offren från skolmassakern i Kauhajoki identifierats officiellt. Det framgick då att samtliga av Saaris tio offer alla hade flera skottskador. Identifikationen skedde genom tandregister och DNA, enligt polisen i Finland. Eftersom gärningsmannen tänt på i klassrummet var samtliga offer brännskadade. Saari själv och en av de dödade, en kvinna, påträffades i korridoren utanför klassrummet. Av offren var nio av dem elever, åtta kvinnor och en man, samtliga dryga 20 år gamla. Det tionde dödsoffret var en manlig lärare mellan 50 och 60. Enligt utredningsledare i Finland var eleverna alla klasskamrater till Saari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar