Sidor

tisdag 16 februari 2010

Nantes. (Frankrike)

Nantes,(på bretonska;Naoned på gallo;Naunnt), är en stad i västra Frankrike. Nantes är den sjätte största staden i Franrike och största staden i departementet Loire-Atlantique och i den administrativa regionen Pays de la Loire med 282 853 invånare (2008).
Jules Verne föddes i staden 1828. En av stadens största turistattraktioner, Les Machines de l'Île består av maskiner som byggts för att motsvara uppfinningarna i Vernes böcker.
Henrik IV utfärdade 1598 ediktet i Nantes, som gav hugenotterna rätt till fri religionsutövning i Frankrike.

Pays-de-la-Loire är en region i nordvästra Frankrike, vid kusten mot Atlanten. Regionen bildades tämligen sent, och historiskt har området tillhört bland annat Bretagne och Anjou. Regionshuvudstaden är Nantes. Eftersom regionen är så ung, har den ingen gemensam historia. Nantes var huvudort i den historiska provinsen Bretagne, varmed Château des Ducs de Bretagne är belägen där, och dess områdes historia sammanfaller med Bretagnes. Staden bildades av gallerna, och romarna kallade den Civitas Namnetum. Anjou har spelat en framträdande roll i historien såsom hertigdöme, liksom Maine. Anjou tillhörde länge England och sedan Neapel, och blev franskt först 1480.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar