Sidor

fredag 12 februari 2010

New Jersey. (USA)

New Jersey är en delstat i nordöstra USA, i den region som kallas Mid-Atlantic. Delstaten är till ytan en av landets fem minsta, men är med sina 8,7 miljoner invånare den folktätaste. New Jersey besöks av många turister tack vare de närliggande storstäderna New York, Philadelphia och Baltimore. I New Jersey ligger den kända kasinostaden Atlantic City som har omkring 33 miljoner besökare årligen och Jersey Shore med 45 stränder längs kusten.
Norra New Jersey tillhör New Yorks storstadsregion och västra delarna hör till Philadelphias storstadsregion. Vad som nu är New Jersey var först koloniserat av holländare, men blev engelskt territorium 1664, när en engelsk flotta seglade in i det som nu är New Yorks hamn och tog över området med väldigt litet motstånd.
Under engelska inbördeskriget var kanalön Jersey hela tiden lojal mot kronan och gav kungen en fristad. Karl II gav området mellan New England och Maryland till sin bror, hertigen av York, som en personlig koloni, till skillnad från kronkoloni. Han gav området mellan Delaware River och Hudson River till två vänner och området fick namnet New Jersey.
1674-1702 styrdes New Jersey som två separata kolonier, East Jersey och West Jersey. De slogs därpå samman till kronkolonin New Jersey.
New Jersey var en av de tretton kolonier som deltog i upproret mot Storbritannien vid formandet av USA. Delstaten stannade i unionen under Amerikanska inbördeskriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar