Sidor

söndag 7 februari 2010

Peterborough. (Kanada)

Peterborough är stad på Otonabee River i (Central-Eastern) Southern Ontario, Kanada, 125 km (78 mil) Nordöst om Toronto.

Befolkningen i staden Peterborough var 74.898 i folkräkningen 2006, medan folkräkningen huvudstadsregionen (CMA) hade en befolkning på 116 570. Det rankas idag som 33: e och minsta CMA i Kanada. Innevarande borgmästare av Peterborough är Paul Ayotte.

Peterborough är känd som porten till Kawarthas, "Stuga land", ett stort rekreations område i provinsen. Det är uppkallat till minne av Peter Robinson. En tidig kanadensisk politiker som övervakade den första stora invandringen till området. Staden är säte för Peterborough County och sedan 1983 har varit vänort till Ann Arbor, Michigan. First Nations grupper följde retirerande glaciärer i området 11.000 år sedan. Woodland Natives bebodda området omkring 1000 f.Kr. till AD1000, följt av Iroquois och Mississaugas circa 1740.

Två av de mer framstående platser överlevande från denna tid är hällristningarna vid Hällristningar Provincial Park och Serpent Mounds. De hällristningar ligger nordöst om Peterborough och är i allmänhet tros ha varit ristade av Algonquin personer mellan 900 och 1400 CE, även om det finns alternativa teorier som inte är så vanlig. Ormen Mounds är belägna nära Keene, Ca 30 km sydost om Peterborough i Otonabee-South Monaghan township, i ett område som först beboddes över 2000 år sedan.

År 1615 Samuel de Champlain reste genom området, som kommer ner från Lake Chemong och portaging ned ett spår, som uppskattas med dagens Chemong Road, till Otonabee River och stannade för en kort tid nära den nuvarande platsen Bridgenorth, Strax norr om Peterborough.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar