Sidor

lördag 6 februari 2010

Svanesund.

Svanesund, tätort i sydvästra delen av Orusts kommun en mil från Varekil. Vägfärjan Svanesundsfärjan går över till fastlandet.Första gången Svanesund påträffas i skrift är 1501 då den danske kungen Hans beordrar några skepp att löpa in i "Lange svnd" och "Swane svndh" för att lasta timmer. Svanesund var alltså redan för 500 år sedan en känd hamn. Strömmen i sundet är kraftig vilket innebär att farleden nästan alltid är isfri. Under stränga vintrar är platsen därför omtyckt av svanar, vilket torde vara anledningen till sundets namn.
Svanesund har dessutom sedan urminnes tider varit den bästa överfarten mellan Orust och fastlandet. Ordnad färjeförbindelse fanns redan 1594. Under 1600-talet startade färjemannen gästgiveri. Detta utökades 1686 med tingshus för Orusts och Tjörns domsaga. I början av 1800-talet övertogs gästgiveriet av den driftige Carl Bågenholm. Han utvidgade verksamheten med bland annat brännvinsbränneri. Detta ersattes senare av ett spannmålsmagasin, som i sin tur revs 1984 för det nya färjelägets skull. Tingshuset, gästgiveriet och posthuset ödelades genom en eldsvåda 1911. Därefter blev Varekil tingsställe för Orust och Tjörn.
I början av 1900-talet byggdes en rad sommarvillor längs sjökanten. Men det var först sedan orten 1932 fått elektrisk ström som den egentliga utvecklingen startade. Företaget ASEA elektrifierade härifrån stora delar av Orust och Tjörn. Tätorten växte utmed Färjevägen ända upp till Ängås där nya skolor byggdes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar